Skaffa hund och bli friskare!

Jag har nu min fjärde hund i vuxen ålder. Morgan 6 år. Tidigare hade jag Wilma, Willie och Wiktor.

Hundarna har varit och är mitt livs bästa investering och de är och har varit mina bästa vänner genom åren sedan 1992, då jag köpte Wilma.

Det är och har varit mycket kärlek för lite pengar även om många anser att det är dyrt och lyxigt att ha hund.

Men jag har aldrig varit utanför Sveriges gränser, sedan jag köpte hunden Wilma och utlandsvistelser är inget jag har saknat. Utomlandsresorna i mitt liv gjorde jag innan jag skaffade hundarna.

Jag har inte heller försummat en enda hundpromenad, om jag undantar de dagar jag var inlagd för gallblåseoperation för ett antal år sedan.

Den ömsesidiga glädje som jag då upplevde vid återföreningen med min hund vid hemkomsten från Danderyds Sjukhus är något jag aldrig någonsin har upplevt tidigare i mitt liv.

Forskning visar nu att hundägare har bättre fysisk och psykisk hälsa än personer som inte har hund. Här är fem hälsoeffekter som en hund kan ha på sin matte och husse!

Hundägare är friskare. Lägre blodtryck, bättre kolesterolvärden och minskad stress – allt det här kan din hund ge dig!

En uppmärksammad norsk undersökning visar att hundägare har så många färre sjukdagar att de årligen sparar in en miljard kronor åt norska staten. Här är fem hälsoeffekter som din hund kan ha på dig!

1. Den sänker blodtryck och kolesterolvärde. Studier visar att hundägare i genomsnitt har lägre blodtryck än mäniskor som inte har hund. Personer med sjukligt högt blodtryck kan dessutom bli betydligt bättre av att skaffa hund. När man undersökt varför har man upptäckt att blodtrycket sjunker bara man klappar ett husdjur. Smått fantastiskt, eller hur?! En studie gjord av Australian National Heart Foundation visar också att människor som äger husdjur har bättre kolesterolvärden.

2. Den gör dig mindre stressad. En stor tysk studie visar att hundägare har färre och lindrigare stressreaktioner än andra människor. Hundägare drabbas inte lika ofta av kroppsliga besvär i samband med långvarig stress, såsom huvudvärk, magbesvär och ryggsmärtor. Välbefinnandehormonet oxytocin kan vara en del av förklaringen. Detta hormon skapar lugn, motverkar inflammationer och stimulerar läkning. Hormonet utsöndras naturligt i kroppen av vänlig beröring och nivåerna höjs märkbart när man klappar en hund.

3. Den skapar nya relationer. I en studie gjord av Sveriges Lantbruksuniversitet uppger tre av tio hundägare att de fått flera nya kontakter genom sin hund. Dessa kontakter gällde främst människor som stannat och pratat när man varit ute med hunden, men också nya relationer som skapats via utställningar, tävlingar, klubbar, kurser och jakt.

4. Den ger dig bättre kondition. Finns det något trevligare promenadsällskap än en hund? En studie visar att hundägare i snitt går 300 minuter i veckan, jämfört med människor som inte har hund som snittar 168 minuter. Som hundägare måste du ut varje dag, även om det regnar och stormar.

5. Den botar depression. Enligt en studie i Journal of Personality and Social Psychology mår djurägare betydligt bättre psykiskt än de som inte äger husdjur. En annan studie visar att krigsveteraner som lider av posttraumatisk stress till följd av sina upplevelser, mår betydligt bättre psykiskt och har lättare för att gå vidare i livet om de får ta hand om en hund.

Om vivenius

Jag är 77 år född i Norrköping och än så länge gift sedan 55 år med samma kvinna.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s