Frågor och svar om Vänstern i Svenska kyrkan

http://www.nyhetsverket.se/nyhet/26293/Frågor-och-svar-om-Vänstern-i-Svenska-kyrkan

Vänstern i Svenska kyrkan (ViSk) är en nomineringsgrupp med undertecknad som enda kandidat i Österåkers kommun. Jag ställer upp även i kyrkovalet till kyrkofullmäktige i Österåkers nya pastorat och till Stockholms stift liksom för nuvarande sedan 2013/2014 i Österåker-Östra Ryds församling.

Jag anser, att Svenska kyrkan ska stå fri från partipolitisk påverkan, fri att kritisera regeringen och den rådande politiken, vilket kyrkan har svårare att göra när etablerade riksdagspartier sitter på beslutande funktioner i kyrkan. Politiker i regeringen kan ju tycka att det är obekvämt att Svenska kyrkan har en annan åsikt än regeringens. Föreställ dig att en homofobisk, kvinnofientlig, främlingsfientlig eller till och med nazistisk partipolitik skulle komma att dominera i Svenska kyrkan. Hur svårt skulle kyrkan då inte få att efterleva evangeliet. Därför tycker jag att Svenska kyrkan ska få vara fri från partipolitiska nomineringsgrupper.

Däremot tolkar jag evangeliet befrielseteologiskt, inspirerat av marxismen, för att befria människor ur fattigdom. Att passivt åse hur människor lider i ojämlika förhållanden är inte kristet. Svenska kyrkan har sin egen lag som kallas Kyrkoordningen (KO). Det är den lagstiftningen Svenska kyrkan följer och som säger en hel del om hur hon uppfattar sin roll i vår moderna kontext.

Jag vill vrida kyrkan åt vänster. Jesu predikan och sätt att leva visar att jämställdhet och allas lika värde är ovillkorligt kristet. Det kan jag inte förknippa med ökande klyftor i samhället. Jag vill att Svenska kyrkan ska verka ännu mer i Jesu efterföljd. Det är det som är min drivkraft. Jag ser att evangeliet är i överensstämmelse med socialismen och feminismen, såsom att värna miljön. Det finns två kristna tolkningsriktningar rörande människan och naturen. Den ena anser att naturen är underställd människan och den andra att människan är en del av naturen. Jag ansluter mig till den sistnämnda. Jag är för vår egen överlevnad beroende av att djur och växter mår bra.

Valplattform för Vänstern i Svenska kyrkan (ViSk)
Visk verkar för
* att Svenska kyrkan ska vara en öppen folkkyrka i ett mångkulturellt samhälle
* att Svenska kyrkan ska vara pådrivande för en generös flyktingpolitik, rätt till familjeåterförening och stärkt asylrätt
* att Svenska kyrkan ska vara aktiv i samhällsdebatten, verka mot orättvisor – både nära och långt borta
* att Svenska kyrkan ska vara pådrivande för att minska sociala, ekonomiska och kulturella klyftor i samhället
* att Svenska kyrkan ska verka för allas lika värde oavsett kön, etnicitet, sexuell läggning, funktionshinder och ålder
* Att Svenska kyrkan ska vara öppen för människor av olika tro och skapa förutsättningar för goda möten
* Att Svenska kyrkan ska vara pådrivande för en hållbar utveckling och vara förebild i miljöarbetet
* Att Svenska kyrkan ska vara etiskt driven i sin kapitalförvaltning och inte investera i vapen, cigaretter och alkohol samt inte investera i företag som använder barnarbete eller har otillfredsställande arbetsförhållanden.
Ed Vivenius alltid anträffbar via vivenius@gmail.com, mobiltelefon vissa tider, men alltid även via sms och telefonsvarare på 070-436 11 99. http://www.vivenius.se och personer.eniro.se/p/ed+vivenius/132367

Om vivenius

Jag är 77 år född i Norrköping och än så länge gift sedan 55 år med samma kvinna.
Det här inlägget postades i Kyrkovalet, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s