Om innevarande krisberedskapsvecka och framtiden.

Klasstrappan

Österåkers kommun arbetar förebyggande och förberedande för att alla som bor och vistas i kommunen ska vara säkra och att tillgångar och resurser inte skadas.

Österåker är en kommun utan stor industri. Vi har liten mängd tung trafik som går igenom kommunen. Däremot är vi en storstadsnära kommun. Många jobbar inne i Stockholm och kan bli påverkade på olika sätt. Det kan till exempel vara svårt att ta sig hem till Österåker om något händer i Stockholm.

– Det finns också en trygghet i att vara en storstadsnära kommun. Vi har till exempel en omfattande samverkan mellan kommunerna i regionen och en mycket kompetent räddningstjänst och polis som jobbar regionövergripande, säger Jenny Nilsson, säkerhetsstrateg i Österåkers kommun.

Hela kedjan ska hålla

Jenny Nilssons jobb är att se till att kommunen har en krisorganisation och en krisplan på plats där risker- och sårbarheter ses över, det förebyggande arbetet görs och att det inte finns några sårbarheter i kedjan.

– Vi arbetar systematiskt med förebyggande säkerhet, det är ett arbete som inte har någon början eller något slut, det pågår hela tiden. I praktiken kan det betyda allt ifrån att vi ser till att det finns brandskydd i våra fastigheter, till att vi planlägger och bygger områden och fastigheter på ett säkert sätt. Det kan på en mer jordnära nivå innebära allt ifrån att skolan lär ut om krisberedskap till att förskolebarn har reflexvästar och går på rad när de går över gatan. Att se till att man lär barnen att simma och att reflexer används. Allt är pusselbitar i det systematiska arbete som vi gör för att hålla allvarliga händelser borta, säger Jenny Nilsson.

Kommunen agerar

Om något händer som påverkar den kommunala verksamheten aktiveras kommunens krisorganisation. En krisplan finns, information ges till medborgarna och samverkan sker i regionen. Österåker samarbetar med andra kommuner, länsstyrelsen, statliga myndigheter samt med ett flertal andra aktörer.

Om jag som privatperson vill engagera mig, hur gör jag då?

– Det finns olika frivilligorganisationer att vända sig till, de gör ett jättebra jobb! Vi borde också engagera oss genom att se över vår säkerhet i vardagen. Har jag brandvarnare, funkar de? Byt till vinterdäck när så krävs, se till att barnens cykellampor fungerar. Hjälp dina medmänniskor, nattvandra, träffa andra grupper i samhället… Förebygga och förbereda, det är nyckeln, säger Jenny Nilsson.

Om Krisberedskapsveckan

Mellan 28 maj och 3 juni är det dags för Krisberedskapsveckan 2018. Det är en nationell kampanjvecka för att öka kunskapen om hur människor påverkas av och kan förbereda sig för samhällskriser och höjd beredskap, ytterst krig. Initiativtagare till Krisberedskapsveckan är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Om vivenius

Jag är 77 år född i Norrköping och än så länge gift sedan 55 år med samma kvinna.
Det här inlägget postades i Krisberedskap, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s